Nu zijn we aangekomen bij de laatste stap uit Covey’s boek: houd de zaag scherp. Hiermee wordt bedoeld dat je voor jezelf moet zorgen zodat je optimaal kunt presteren én kunt blijven presteren. Hiermee doelt hij op het creëren van balans in je leven.  

Energiemanagement

In zijn boek haalt Covey een ander boek aan, namelijk “The Power of Full Engagement”, waarbij ze het hebben over energiemanagement in plaats van tijdmanagement. Zij geven hierbij aan dat energiemanagement de sleutel is tot een productief en vervullend leven. Het idee hierbij is dat je als atleet moet trainen én rusten, zodat je energie op peil blijft en je prestaties hoog blijven.  

Houd de zaag scherp komt uit een metafoor die Covey gebruikte, namelijk over een houthakker die zichzelf helemaal in het zweet aan het werken is om een boom om te zagen. Een voorbijganger vraagt aan de man wat hij aan het doen is, waarop de houthakker zegt: deze boom moet voor vanavond om. De voorbijganger zegt, neem even pauze, scherp je zaag aan en dan ben je sneller klaar. Waarop de houthakker zegt dat hij geen tijd heeft om de zaag aan te scherpen, want de boom moet tenslotte voor vanavond om. 

Kortom: stel je bent bezig met het omzagen van een boom, maar je vergeet de zaag scherp te houden, dan wordt het zagen moeilijker en minder effectief. Ditzelfde geldt voor ons leven: als we onszelf uitputten zonder tijd te nemen voor herstel, verliezen we onze effectiviteit.  

Het belang van zelfreflectie

Covey benadrukt tevens de noodzaak van regelmatige zelfreflectie. Stel jezelf regelmatig vragen als “ben ik nog wel bezig met de juiste dingen?”. Het is in de huidige tijd waarin we continu worden afgeleid en leven in de waan van de dag, namelijk maar al te makkelijk om geleefd te worden door je agenda waardoor je jouw koers verliest. 

Door regelmatig aan zelfreflectie te doen, neem je de gelegenheid om een stapje terug te doen en te bekijken of je nog wel de juiste koers aan het varen bent richting jouw doel.  

Maar ook in jouw zakelijke leven is ‘de zaag scherp houden’ belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld continu gefocust bent op deadlines, targets en prestaties op korte termijn, verlies je soms het grotere plaatje uit het oog. Door ook te reflecteren op jouw zakelijke doelen, blijf je de juiste koers houden richting het grotere geheel, voordat je je verliest in de dagelijkse race.  

De vier verschillende dimensies

Om de ‘zaag scherp te houden’ kijkt Covey naar vier verschillende dimensies die we moeten onderhouden: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.  

Fysiek gaat over lichaamsbeweging en gezond eten. Dit onderstreept het belang van wandelen, sporten en oordelen wat je in jouw mond stopt.  

Mentaal gaat over onze geest en hoe we deze verrijken. Bijvoorbeeld door het lezen van boeken en het opdoen van nieuwe kennis. 

Emotioneel gaat over onze relaties en sociale connecties, bijvoorbeeld met familie, vrienden en collega’s. 

Spiritueel gaat over het ontdekken van onze innerlijke waarden en betekenis. Bijvoorbeeld door te mediteren.  

Reflecteren is belangrijker dan ooit

In de huidige wereld waarin we continu te maken hebben met prikkels, hebben we sneller te maken met stress dan vroeger het geval was. Dat maakt dat deze stap nu relevanter is dan ooit. We zijn zo gewend om continu aan te staan, onze agenda ontzettend vol staat, we een goede carrière moeten ambiëren, terwijl we intussen privé ook alle ballen hooghouden. Deze stap waarschuwt ons dat we onszelf niet moeten uitputten, maar voldoende rust moeten nemen. Want juist het nemen van rust zorgt voor betere prestaties en meer tevredenheid.  

Maak dus bewust tijd voor jezelf: lichaamsbeweging, gezond eten, lezen en leren, het onderhouden van relaties en zelfreflectie. Investeer in je eigen groei en ontdek de kracht van een scherpe zaag, zowel in je zakelijke als privéleven! 

Wil je meer leren over alle stappen van Covey? Neem deel aan de eerstvolgende training persoonlijk leiderschap: mijn eigen koers bepalen, die start op 14 mei.   

Schrijf je direct in of neem vrijblijvend contact op!