Pas wanneer je voor jezelf kraakhelder hebt wat je wil bereiken, kun je bepalen welke stappen nodig zijn om daar te komen. Bedenk voor jezelf waarom je doet wat je doet en wat jíj echt belangrijk vindt om te bereiken, kortom: bepaal jouw persoonlijke missie!

Waarom is deze eigenschap belangrijk?

Wanneer je niet weet wat je wil, kun je niet effectief werken en leven. En wanneer je niet productief werkt, krijg je geen voldoening uit je werk. Het maakt je effectiever eerst na te denken over wat we willen bereiken, vóórdat je aan de slag gaat.  

Hoe gaat dit in z’n werk?

Covey onderscheidt twee soorten mensen, namelijk de drukke mens en de succesvolle mens. De drukke mens probeert zo succesvol mogelijk te zijn, die denkt niet na, maar gaat direct aan het werk. Terwijl succesvolle mensen wat beter nadenken voordat zij starten. Die denken eerst na over waar zij heen willen en wat zij willen bereiken, voordat ze in beweging komen. 

Hoe ziet dit eruit in je dagelijkse leven?

Wanneer je tegenwoordig iemand vraagt hoe het met hem of haar gaat, is vrijwel steevast het antwoord: druk, druk, druk! We zijn veelal bezig met ons werk, sociale verplichtingen, sport, het huishouden, noem het maar op. We zijn druk aan het produceren, zonder goed na te denken over onze doelen. 

Wanneer je je doelen wel kraakhelder hebt, maak je lange termijn doelen en heb je meer focus. Hierdoor ga je minder op in de waan van de dag, waardoor je je doelen makkelijker en sneller zult bereiken.  

Je persoonlijke missie

Bepaal wat jij belangrijk vindt. Wie wil jij zijn als partner, als vriend, als vader of moeder, als collega? Wat wil jij dat er over jou gezegd wordt? Hoe wil jij herinnerd worden? 

Volgens Covey is het ontzettend belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat jij als antwoord op deze vragen zou willen horen. Dus een concreet beeld hebben van wie jij wil zijn. Wanneer je concreet antwoord op deze vragen kunt geven, kun je dit formuleren als een soort levensdoel. Een persoonlijk mission statement, zoals Covey het noemt.  

Je geeft dus antwoorden over het waarom je doet wat je doet, over hetgeen wat jij écht belangrijk vindt en waar jij naartoe aan het werken bent. Jouw persoonlijke levensmissie. 

Om deze voor jezelf uit te werken, helpt het om je ideale leven te visualiseren. Zodat jij duidelijk voor ogen hebt hoe jouw ideale leven eruitziet.  

Beginnen met het einde voor ogen is een krachtige eigenschap, die jou kan helpen om een succesvol en zinvol leven te leiden. Door eerst na te denken over wat je wil bereiken, handel je gerichter en effectiever.  

Wil je meer weten? Neem deel aan de eerstvolgende training, deze start op 14 mei. Schrijf je direct in of neem vrijblijvend contact op