Je hebt de term mogelijk al vaker voorbij zien komen of gehoord, maar wat houdt persoonlijk leiderschap nou eigenlijk in? Het wordt omschreven als het vermogen om jezelf en je eigen gedrag te sturen. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van je eigen vaardigheden, waarden en overtuigingen. Zodat jij je doelen kunt bereiken en een zinvol leven kunt leiden. 

Persoonlijk leiderschap helpt je in zowel persoonlijke als zakelijke aspecten. Het helpt je onder andere om je eigen doelen helder te krijgen en inzicht te krijgen in welke stappen nodig zijn om die doelen te bereiken. Je komt erachter wat je écht belangrijk vindt, zodat je jouw eigen weg vindt in het leven. Het leert je met tegenslagen om te gaan en ontspannen te worden met jezelf. 

Wanneer het over persoonlijk leiderschap gaat, wordt Stephen Covey vaak in één adem genoemd. Hij heeft zich namelijk gespecialiseerd in leiderschap en is bekend geworden met zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”.  

Effectief leiderschap

De zeven principes die volgens Covey onmisbaar zijn bij effectief leiderschap zijn: 

  1. Wees proactief: neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven en je eigen keuzes. 
  1. Begin met het einde voor ogen: stel duidelijke doelen voor jezelf en maak een plan om deze doelen te bereiken. 
  1. Belangrijke zaken eerst: ga effectief om met je tijd. 
  1. Denk win-win: zoek naar oplossingen waar iedereen gelukkig mee is. 
  1. Eerst begrijpen, dan begrepen worden: probeer andermans perspectief te begrijpen. 
  1. Synergie: samenwerken met anderen om gezamenlijke doelen te bereiken.  
  1. Houd de zaag scherp: blijf bezig met je eigen ontwikkeling. 

Jouw persoonlijke ontwikkeling

Maar persoonlijk leiderschap omvat meer dan de zeven stappen van Covey, het helpt je onder andere met inzichten in jouw zelfbewustzijn: je krijgt een beter begrip van wie je bent. Meer doelgerichtheid, zelfdiscipline en motivatie: een duidelijke visie voor de toekomst, inzicht in welke stappen nodig zijn om jouw doelen te behalen. Je leert effectief communiceren en samenwerken: zowel in het luisteren naar anderen als jouw eigen communicatie. Je leert te reflecteren op je eigen gedrag, waardoor je leert van jouw ervaringen. En je vergroot je aanpassingsvermogen: je bent beter in staat om je aan te passen aan veranderingen. 

Kortom, persoonlijk leiderschap kan je zowel in persoonlijke als zakelijke zin helpen om je te blijven ontwikkelen. Zodat je een zinvol en gelukkig leven kan leiden, je (carrière)doelen behaalt, effectiever communiceert, jezelf beter kent en beter om kan gaan met stress. 

Benieuwd naar de eerstvolgende training? Deze start op 14 mei. Schrijf je direct in of neem vrijblijvend contact op